Türkiye, lojistik merkezleri yatırımlarını sürdürüyor.

06 Nisan 2022

Türkiye, lojistik merkezleri yatırımlarını sürdürürken etkinliklerini ve verimliliklerini artıracak kriterleri de uygulamaya başlayacak. Lojistik Merkezler Hakkında Yönetmelik ile yer tespitinden kuruluşuna, işletilmesinden sorumluluklara kadar birçok yeni kural getirilecek.

 

Hâlihazırda TCDD tarafından işletmeye açılan 12 lojistik merkezi bulunuyor. Ayrıca yapımları devam eden 4, projesi tamamlanan 1, etüt ve planlama aşamasında 5, ihale aşamasında 1 lojistik merkez projesi var.

 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Türkiye, Orta Vadeli Program doğrultusunda mal ihracatını 2024’te 267 milyar dolar, 2025’te 283.6 milyar dolar, 2026’da ise 302.2 milyar dolar seviyesine yükseltmeyi hedefliyor. Yeni ihracat hedeflerinin başarılmasında mevcut ve devreye alınacak lojistik merkezlerin etkinliğinin artırılması da kritik önemde. Bu kapsamda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, mevcut ve yeni kurulacak lojistik merkezlerin yer seçimi, projelendirilmesi, yapımı, yetkilendirilmesi ve işletilmesinde uygulanacak usul ve esasların düzenlenmesi için Lojistik Merkezler Hakkında Yönetmelik Taslağı hazırladı.  

 

İCRA KURULU

 

Yönetmelik taslağına göre; lojistik merkezlerin yer, kapasite ve benzeri niteliklerini Bakanlıkça hazırlanan Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı kapsamında belirleyerek izin vermek, gerekli arazi tahsisiyle altyapıların kurulması hususunda ilgili kuruluşları koordine etmek, uygulamasını takip etmek, denetlemek Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünce yapılacak. Lojistik merkezlerin planlanarak inşası için gerekli çalışmaları ise Lojistik Koordinasyon İcra Kurulu yürütecek. TCDD’nin yapacağı lojistik merkezlere özel sektörün katılımını sağlama ve ortaklık tesis etme hususunda da TCDD yetkili olacak. Lojistik merkezlere ilişkin proje ve şartnamelerin mevzuata uygun hazırlanması, gerekli izinlerin temini, düzenlenecek protokol hükümlerinin ve taahhütlerin takibi, lojistik merkezi kurucusunun sorumluluğunda. 

 

YER KOŞULLARI

 

Yine yönetmelik kapsamında; lojistik merkezi kurucusu, lojistik merkezlerini işletebilecek, kiralayabilecek veya devredebilecek. Gerekli ruhsat ve işletme dönemi boyunca düzenlenmiş protokol ve işletme izin belgesi hükümlerini teminde sorumluluk, lojistik merkezi işletmecisinde olacak. Taslağa göre; lojistik merkezler, genişleme alanı hariç asgari 500 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Merkez, trafik yoğunluğu olan kara ya da demiryolu üzerinde bulunmayacak. Düzenleme kapsamında kurulacak lojistik merkezin, en yakın lojistik merkezle arasında asgari 50 kilometre karayolu mesafesi bulunacak. Merkezin karayolu bağlantısına ilaveten diğer taşıma türlerinden en az birine azami 30 kilometrelik mesafede bağlantı imkanının olması gerekiyor. Ayrıca merkezlerin imar planlarında, SİT alanı, yerleşim yeri ve tarım arazisi olarak gösterilen yerlerin bulunmaması gerekecek.

 

7/24 ESASLI

 

Lojistik merkezlerin 7 gün 24 saat çalışma esasına göre işletilmesi, buralardaki faaliyetlerin, ekonomik, emniyetli, kaliteli, serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında yapılması da amaçlanıyor. Yönetmelik taslağına göre, lojistik merkezlerin işletmecileri, alt ve üstyapı tesislerini kurmak, kurdurmak, yapıyla tesisleri korumak, giriş ile çıkışları kontrollü izleyerek güvenliği sağlamakla da sorumlu olacak. Ayrıca işletmeciler, kullanıcıların sınai, ticari ve faaliyet kayıtlarının tutulmasını sağlamakla ve faaliyet ruhsatında belirtilen alanlarda faaliyet göstermesinden yükümlü olacak.

 

Test

Form Gönderimi

Tamam